Caterva Teatre estrena ‘Amado’, una història de lluita per la llibertat

L’espectacle podrà veure’s el 14 d’octubre en Rambleta, en estrena absoluta; i del 21 al 23 en Espai Inestable

La companyia Caterva Teatre estrenarà el seu nou espectacle ‘Amado’, una història de lluita per la llibertat interpretada per Fernando Soler i Jaume Ibàñez, nascuda de les residències de Graners de Creació, que ha sigut possible gràcies a la col·laboració de Rambleta i Espai Inestable com a sales amfitriones.

‘Amado’ es representarà en tots dos escenaris, el 14 d'octubre, en estrena absoluta, en Rambleta, i del 21 al 23 en Espai Inestable. Després de ‘L'home bo’, l'últim treball de Caterva Teatre, que va resultar de la primera part de la seua residència en Graners de Creació i que va ser seleccionat per a la gira 2020/21 de la Xarxa Alcover, ‘Amado’ és la nova creació de la companyia, en què porta treballant un any i amb la qual continua la mateixa direcció dramatúrgica: un teatre documental, contemporani, social i humà.

La companyia la formen tres actors, convertits en dramaturgs, directors i productors, encara que, com expressen ells mateixos, “sempre molt oberts al fet que els elements externs participen”. “L'il·luminador (Diego Sánchez), l'escenògraf (Los Reyes del Mambo) i el creador de l'espai sonor (David Alarcón) impacten directament en el treball de direcció i dramatúrgia, és un treball col·lectiu”, assenyalen.

‘Amado’, amb l'inconfusible segell de Caterva Teatre, part d'un llarg procés de documentació i investigació d'un fet real per a fer un viatge al passat d'una forma molt contemporània i contar la història d'Amado Granell, una aventura per la primera meitat del segle XX, el periple d'un home de Borriana que va defensar la llibertat i mai va deixar de lluitar pels seus ideals.

La companyia ens conta la seua vida a través de personatges satèl·lits ficcionats que van girar al voltant d'ell i d'un espai escènic compost per objectes que formen un museu de la seua vida, amb els seus alts i baixos, com va ser l'alliberament de París del nazisme o per contra la decepció de qui va lluitar pels seus ideals i al final del camí es va quedar a soles. “En l'última escena serà el net de Granell qui, a partir de la vida del seu avi, ens compte la seua visió de les coses, el seu avi va acabar els seus dies mirant per la finestra, esperant l'alliberament d'Espanya del franquisme”.

‘Amado’ és una història de lluita per la llibertat, de somnis i malsons. De decepció. D'immigrants i apàtrides forçosos. De cartes a casa i llocs als quals tornar. Amb alguna dosi també d'humor negre. “Per a nosaltres és molt satisfactori contar i interpretar històries humanes. A partir d'ací sorgeix l'emoció, el riure o el plor”. “Li contarem una història a l'espectador perquè es divertisca, l'escolte, pense i tregui les seues pròpies conclusions”, apunten.

Amb ‘Amado’, Caterva Teatre tanca el cercle que va començar amb ‘L'home bo’ dins de Graners de Creació, un projecte de residències que, segons expliquen, els ha permés residir i tindre un espai on poder treballar una creació a foc lent amb eines que habitualment no podrien utilitzar en una producció a l'ús de la companyia. “Poder residir en un espai i experimentar, jugar, créixer amb la peça és quasi un luxe, poder mediar amb públics i col·lectius diferents per a intercanviar mirades i converses”. “Graners per a Caterva Teatre ha sigut una eina de desenvolupament en la companyia, el camí cap a una manera de fer, un semàfor en verd cap a la maduresa creativa i creadora”. “Si no fora per l'oportunitat de Graners, igual aquesta producció no estaria succeint, almenys d'aquesta manera”, assegura la companyia valenciana.