Del 19 al 20 de diciembre de 2015

El Brujo – El asno de oro

L'obra està plena d'acció i dinamisme, humor i ironia

El asno de Oro és un relat sorprenent. L'obra està plena d'acció i dinamisme, humor, ironia i una cridanera excentricitat. Després de l'indiscutible èxit de la temporada passada, Rafael Álvarez "El Brujo", que mostra de nou les seues infinites cares, torna a Espai Rambleta i defineix este muntatge com un relat "en el que l'home cobra de nou la forma humana després d'haver assimilat la lliçó d'haver-se vist en la pell d'un burro".

El seu autor, Lucio Apuleyo junt amb Petronio està considerat com un dels pares de la novel·la a Roma. Natural de Madaura (en l'actual Algèria) on es va descobrir en 1918 una estàtua erigida en nom seu, Apuleyo pertany al grup dels cridats "neosofistas" que exercien com a oradors ambulants. Filòsof, mag, narrador.., va passejar la seua facúndia al voltant d'aquell món mediterrani durant anys.

La influència de la seua obra és immensa en la posteritat, sobretot a partir del Renaixement. Des de San Agustín, Marlowe o Milton passant per Shakespeare, Gracián, Cervantes o Lope de Vega fins a Ionesco i kafka, o Ruleus, Goya i Rodin, la seua empremta és constant en la creació artística occidental. Se li considera un pont en la mentalitat i la cultura oriental i la seua llengua està carregada de simbolisme, ritme, bellesa i intencions polisèmiques.

El protagonista, Lucio, convertit en un ase, viu amb la seua ànima humana en l'interior d'un cos animal un llarg espai de temps fins a recobrar la seua forma humana una altra vegada amb la llum ara d'un nou naixement. És una història de caiguda i redempció, de crisi i conversió. S'ha relacionat el relat amb els rituals processos psicològics vinculats amb els antics misteris, especialment els mites d'Isis i Osiris.

Més enllà de l'entreteniment i la diversió que són essencials en un espectacle, El asno de oro afig la visió de la universalitat dels valors i els significats de les grans obres: en el Segle II després de Crist els pagans cultes, sensibles i piadosos buscaven la realització de l'esperit a través del sincretisme religiós i filosòfic més variat, mentre la qual Cristianisme vessava ja la seua llum pel món. Seria possible un teatre viu, que connecte amb el públic de hui, parlant del món de hui, i al mateix temps d'una vida gran contra la qual res pot la mort, ja que eixa VIDA inclou la vida mateixa i la mort? Almenys val la pena intentar-ho.

+ Dates: 19 i 20 de desembre.
Lloc: Teatre.
Hores: Dissabte 19/12 a les 20:30h. i el diumenge 20/12 a les 19:00h.

Te puede interesar...
Palabras encadenadas
Un thriller vibrant, tens i emocionant