2 de julio de 2015

TERRASSA DE CINE: Pep Gimeno BOTIFARRA, el cant de les arrels

El cantant de Xàtiva és, sens dubte, la veu més representativa del folk valencià actual

El cant tradicional –o de transmissió oral– valencià conté una barreja d’arrels andalusines, centreeuropees i mediterrànies. A finals del segle XX es trobava en perill d’extinció per tres motius fonamentals: la pèrdua de la seua funcionalitat, la pressió dels grans mitjans de comunicació de masses i la condició de cultura perifèrica no castellana en un Estat espanyol que sorgia de quaranta anys de dictadura castellanista. En situacions així, el futur sovint depèn més de la iniciativa individuals de les persones que no pas de la garantia dels poders públics.
 
Aquest ha estat el cas de Pep Gimeno “Botifarra”, que en la dècada de 1980 va eixir a buscar cançons tradicionals gairebé oblidades de les comarques centrals del País Valencià. En companyia de la colla d’amics del grup de danses Sarau i gravadora en mà, Botifarra va anar enregistrant, una a una, les cançons dels güelos (avis), els vells cantadors i cantadores que ja no trobaven a qui transmetre una tradició arraconada. Amb Sarau, Botifarra va fer un treball de recerca que també incloïa paraules, dites, refranys, succeïts o romanços gairebé perduts.
 
Al País Valencià ja n’hi havia qui en feia, de recerca, restaven també els cants populars al carrer, i fins i tot hi trobem un grup d’èxit com Al Tall que ha complert gairebé 40 anys fent música nova sobre la base de la música popular dels Països Catalans i la Mediterrània.

Amb Pep Gimeno Botifarra, però, es produeix un petit miracle quan un dia, cap al 2006, un bon amic l’anima a gravar un disc en solitari i pujar als escenaris amb aquelles peces recopilades 25 anys enrere. És llavors que es desferma un carisma inèdit, una veu potentíssima i una espectacle que rememora les arrels més profundes. Tot plegat fa que el públic responga com potser no ho havia fet mai abans amb un artista semblant als Països Catalans. I el jovent del món globalitzat del segle XXI acabarà coneixent i cantant les cançons dels güelos.

+ Data: 2 de Juliol.
Lloc: Terrassa.
Hora: 22:00h.
*Amb la presència del director del documental: Albert Montón. Presenta el periodista Vicent Molins.

 
 
‘El cant de les arrels’ és una coproducció d’Òptim TV i Televisió de Catalunya (TV3) amb la col·laboració del Taller d’Audiovisuals (TAU) de la Universitat de València. El documental compta amb el guió i la direcció d’Albert Montón i la producció executiva d’Enric Canals.

El Botifarra al Deleste
Pep Gimeno, més conegut com "Botifarra", s'incorpora al cartell del Deleste 2015. El cantant de Xàtiva és, sense dubte, la veu més representativa del folk valencià actual.
 
D'esta manera, en el Deleste, la música popular i d'arrel valenciana es barrjarà amb el folk-rock americà de Low o el pop- indie de La Habitación Roja. McEnroe, Tulsa, Mourn, Perro, El Páramo i We Used to Pray completen, de moment, el cartell del festival tardorenc.
 
El Deleste 2015, al què encara li queden quasi la mitat de grups per confirmar, es celebrarà els dies 23 i 24 d'octubre en La Rambleta.

Més info y entrades del Deleste a este enllaç.
 

Te puede interesar...
El momento (cultural) más feliz de… Daniel Rueda Cuerda
.